Vår första maratontävling!

Fredagen den 30 maj, i full sol, hade vi 4 ekipage som ville testa på det här med maratonkörning. Givetvis var den inte lika avancerad som en ”riktig” maratontävling, men så nära man kan komma när man arrangerar hemma på gården.

Banan i vinkel från domartornet. Vi fick skotta ut lite magnesiumklorid, då banan är så torr att den dammar så mycket. Ser ut som det kommit snö!

Alla ekipage gick ut på en sträcka på ca 2,5 km innan de kom till första maratonhindret. Vi hade byggt maratonhindrena på vår utebana. Man kör portar bestående av A-D (kan vara någon färre port och någon fler port). Här ska ekipaget köra så snabbt de kan, så de får så kort tid som möjligt i hindret. Efter hinder 1, gav de sig ut på sista sträckan som också var ca 2,5 km. Tiden ute på sträckan (på vår grusväg kring gården), får varken köras för långsamt eller för fort. Detta för att kolla kuskens känsla för att hålla rätt tempo och hur hästens kondition var. Svårt om att man har tänkt så mycket på tempo tidigare. Efter sista sträckan var det då dags för sista hindret, innan ekipagen gick in i mål.

Elise och Mixie med groomen Olivia på väg på en av sträckorna.

Stella med Sixton samt groomen Tilda, innan start.

Nellie och Gunnar med groomen Emmie, precis innan start.

Jag tycker att det såg bra ut när kuskarna tog sig an maratonhindren. Kanske att jag inte hade kört exakt samma väg som en del av kuskarna, men de körde jättebra! Här blir man också mer klok om man har lite rutin. Tex så tar omställningar av hästarna tid. Så kan man, ska man försöka ligga kvar i samma varv. Givetvis inte om det är väldigt mycket längre väg att köra den vägen, men om det är ungefär lite långt. En annan av svårigheterna är att man måste verkligen kolla så man inte råkar gå över en ”förbjuden” linje. Dvs man får inte gå genom port C före man kört port A+B osv. Kan vara lite svåra att se ibland. Banan var ju byggd så det inte var så lätt att se skilland på portarna.

Stella och Sixton i hinder 1. Man ser att groomen har koll på både klocka och att luta sig så vagnen inte välter i farten! I maraton får kusken verkligen hjälpa till!

Nöjt ekipage på väg till mål från hinder 1. Kusken är Elise, hästen Mixie och groomen Olivia.

Snyggt och prydligt ekipage! Här är Minna med Fiona och groomen Märtha.

Jag tyckte det var kul att arrangera detta och jag hoppas alla kuskar tyckte det samma! Visst har jag arrangerat maratontävlingar förut, men kanske inte på hemmaplan och med allt planerande själv. Kommer nog bli någon fler liten klubbtävling framöver!

Bäst gick det idag för Stella Nordangård med Sixton och groomen Tilda Jonsson. Grattis!!

Det här inlägget postades i Tävlingsnyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *