SM Bruks 2023

Nu har vi kommit hem från en 4-dagars tripp till SM i Bruksridning, på Strömma Naturbrukscentrum utanför Sätila (mellan Borås och Göteborg).

Redan på torsdagsförmiddagen åkte vi de 50 milen med 3 hästar och 3 förväntansfulla ryttare. Det var Alexandra Myrdal på Moflos Fronda, som kvalade redan på förra SM 2022, då hon då vann juniorklassen! Det innebar att Stockholmslän fick skicka ytterligare en startande till SM 2023, vilket blev Stella Nordangård, som egentligen också kvalade på Frodo, men valde istället att tävla sin favorit – Moflos Förgätmigej (Meya). I Seniorklassen kvalade Mikaela Myrdal med Dabernon Billie Jean (Billan). Vi kan lägga till att varje län i Sverigen får endast skicka 1! (förutom det län som vann året innan, de får skicka 2 i just den grenen) juniorryttare, en seniorryttare, en skogskörare, en ponnykusk och en hästkusk. Så det är inte lätt att komma med överhuvudtaget! Hästbussen kördes av Ejnar, som alltid ställer upp på våra bravader!

Väl i Strömma, fick hästarna sträcka ut benen i skogarna runt omkring Strömma, innan alla trötta tjejer avslutade kvällen på en lokal pizzeria med lite längre öppettider än vanliga pizzerior. Hästarna bodde i ett fint litet stall med 6 boxar. Så de fick sällskap av 3 tjusiga fjordhästar. Anläggningen hade så klart fler stall, då det var många hästar från många olika län som var representerade. Vi människor bodde i lite olika stugor/hus på anläggningen. Vanligtvis inhyser Strömma 150 naturbrukselever av deras ca 200 elever. Men då det är sommar, så var stugorna lediga för oss tävlande och familjer.

Fredag morgon tog tjejerna Myrdals ett morgondopp i en närliggande sjö, medans vi andra förberedde oss för frukost. Efter frukost red de tävlande ut en sväng, så hästarna återigen kunde få sträcka på benen. Hästarna har inga hagar att tillgå när vi är på sådana här tävlingar, utan de står inne hela helgen. Medans tjejerna red, så stack delar av familjen Nordangård iväg på lite shopping i närliggande Ullared. Vem kan motstå shopping av hästsaker?! Vi övriga åkte efter att hästarna var klar för förmiddagen, iväg för att äta lite räkmackor vid någon fin fiskeby. Det blev Gottskär denna gång. Mycket vackert och goda mackor.

Väl hemma igen var det dags för bangenomgång för alla ryttare. Där närvarande inte familjen Karlsson, då det blir så trångt med alla människor på tävlingsbanan. Så det är bättre att bara ryttarna är där. För ryttarna blev det därefter ytterligare en ritt och mera förberedelser. Så kvällen blev lång..

Lördag. Tävlingsdagen inleddes med veterinärbesiktning. Hur jobbigt skulle det inte vara om hästarna inte kunde tävla, när man åkt 50 mil? Men hästarna gick igenom utan anmärkningar och det var dags för Mikaela och Billan att förbereda sig för starten. Startnummer 6. Innan man får starta måste man även gå igenom en funktionskontroll. Där kontrolleras att hästen är ordentligt borstad, utrustningen är hel och ren och att ryttaren kan hantera hästen från marken – häst vid hand. Så även det är en del av hela tävlingen. Man kan få straffpoäng för det mesta. Ibland kan det tom kännas som om de letar efter något att sätta en straffpoäng för? Men alla tre ekipagen fixade funktionskontrollen bra!

Mikaelas ritt blev en liten rysare, då Mikaela red lite fel i serpentinerna (koner med bollar på, märkta A-J). Mikaela råkade efter I, ta A bakifrån innan hon märkte att hon glömt J. Då ropar domaren att Mikaela är utesluten ur hela tävlingen och ska lämna banan. Dock så kan man inte bli utesluten ur hela tävlingen om man rider fel portordning och dessutom hade Mikaela tagit en port som hon redan hade tagit. Det innebär att den vägen är ”fri”. Som tur var, var Mikaela rätt cool och berättade för domaren att det är inte alls rätt enligt reglerna och fortsatte ritten. Dock blir man ju lite skärrad av en sådan situation och det är ju inte omöjligt att det gått ännu bättre för Mikaela och Billan, än vad det gjorde, om ingen skrikit på dem?! Vi upplyste sekretariatet om våra åsikter och fick därefter invänta en rätt lång väntetid innan överdomaren meddelade att felen som inte var några fel, togs bort ur protokollet. Hurra!!

Som andra startande i vårt Hjälmsättra/Stockholmsgäng, var Stella och Meya. De gick ut som 12:a. Måste nog medge att vi som ägare till lilla Meya, nog var lite fundersamma hur Meya skulle sköta sig på banan. Hon kan ju vara rätt ängslig och osäker om hon tycker det är lite läskiga hinder. Men Stella styrde med säker hand runt Meya på banan och vi blev jättestolta över ekipagets prestation! Givetvis var Meya lite fundersam över både presenningen och bron, men Stella var lugn och övertygande. Så visst var inte ritten felfri, men vilken prestation!

Sist ut blev Alexandra som fick vänta ända till startnummer 17. Frodo var lite övertaggad och tyckte kanske det var onödigt att stå helt stilla i bland annat halterna. Men det såg säkert och fint ut. Precis som vanligt! Alexandra hade dessutom fått en liten förkylning efter sitt konfirmationsläger som hon närvarande på ända in till onsdagen. Så vi som tittade var så glada att Alexandra överhuvudtaget kom till start! Men hästtjejer ger inte upp så lätt!

Vid 16:00 fick vi reda på resultaten av dagen. Det blev en silverplats för Alexandra och Frodo! Tänk att vinna 2022 och komma 2:a 2023! Så himla bra! För Mikaela och Billan blev det personbästa och de hamnade på en 5:e plats efter de mer rutinerade seniorryttarna. Alla på pallen i seniorklassen hade rätt många SM bakom sig. Och för Stella och Meya blev det en 6:e plats i juniorklassen. Vilken prestation på sitt första SM! Vi som ridskola och hästägare är såå stolta över de allihopa!!

Efter att tjejerna tagit hand om våra fina tävlingshästar, svidade de om inför SM-middagen. Ingen rast och ingen ro. Vi passade också på att fira tjejerna i vår ena lilla stuga, med både Cava och alkohålfri cider (beroende på ålder). Det blev ingen sen kväll, då alla var trötta efter den långa dagen och all spänning.

Söndag morgon var det åter tidig morgon. Ryttarna hann både röra på hästarna och ta sig ett dopp i skolans lilla å. Vid 11:00 var lastbilen åter på väg hem till Åkersberga. Vilken långhelg vi har haft!

Det här inlägget postades i Resultat 2023, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *