Brukstävlingar 12 maj 2024

Efter ett par varma dagar, var prognosen mulet och inte så varmt. Men så fel SMHI hade, vi fick sol och rätt många plusgrader. I alla fall jag kände, att klädvalet hade blivit lite galet. Men man ska inte gnälla! hade varit supertråkigt med regn..

Som vanligt börjar tävlingen med banvisning. Jag som domare, visar banan hur den är tänkt att ridas och ryttarna gick med för att se och förstå de 12 stationerna. Tog ganska lång tid och vi kom igång med tävlandet något försenat.

Jag själv stod i funktionskontrollen denna gång, varav jag kan svara på om hästarna visades i ett bra skick, men jag kan tyvärr inte säga så mycket om ridningen på banan. Den biten sköttes av andra. Men hos mig visades det upp välryktade hästar och fint uppvisade i ”häst vid hand”. Dock får jag alltid ge någon straff för att man missat borsta av det som kanske skvätt upp i framridningen, kratsat ur hovarna osv. Måste ju helt enkelt premiera de som verkligen ligger i! I ”häst vid hand” gjorde de allra flesta rätt. Det var lite lågt tempo i vissa visningar och någon glömde ha tygeln i en hand. Men i stora hela väldigt bra!

Lydnadsmomentet som vi trodde skulle ge rätt stort utslag, visade sig att det var hälften som inte brydde sig alls, 30 % som inte kom förbi överhuvudtaget och 20 % som fick lite fel. En rätt bra station helt enkelt.

Här ser vi Triss 25 år gammal knalla förbi lydnadshindret med sin ryttare Estrid Prézent, utan några större funderingar.

Halterna verkade lite svåra. Var bara 4 av 12 som kom igenom halterna utan några fel alls.

Skritt över bommar och hoppning var de stationer som var lättast enligt protokollet.

Här ser vi Anna Moliis med nordsvensken Barr.

Här ser vi Mikaela Myrdal med welsh coben Dabernon Billie Jean.

Här ser vi Izabella Larsson med baskjirhästen Hammarby Madalina.

Backning i vinkel är den station som alltid är avgörande. Här hade vi ingen som var helt felfri men 8 stycken gick det ändå rätt bra för.

Här ser vi Stella Nordangård med welshen Moflos Förgätmigej ”Meya”.

Här ser vi fjordhästen Kharat. Osäker på om det är Paulina Lee Schwartz på ryggen, eller om det är Isabelle Hagström. De red Kharat båda två.

Här ser vi återigen Bradstone Triss med Tora Prézent på ryggen.

Presenningen kan vara svår för de som inte har testat förut eller som för några av våra egna hästar som tycker den är livsfarlig varje gång den byter plats. Men just denna dag, var det bara de utomstående som fick svårt att komma över felfritt.

Här ser vi körekipaget shetlandsponnyn Gunnar med Nellie Bocké i tömmarna.

Fjordhästen Kharat med någon av hans ryttare Paulina eller Isabelle.

Vi hade som ni såg ovan, även en liten körklass. Det går lite upp och ner med intresset för just körning. Vi på Hjälmsättra har tidigare år säkert haft 6-8 ekipage själva, men just nu är vi glada om vi får några till start.

Backning in i port är en svår station. Här hade de 30 cm tillgodo till vagnens bredd. De har också en pinne bakom vagnen på 30 cm, som kan ramla ner om hästen tar ett stort kliv bakåt. Men just denna svåra station gick bra för båda våra körekipage! Här ser vi vår återvändare Catrin Sellerman med Hjälmsättras Fanny.

Här ser vi Vilma Rasmussen försöka flytta bollen till brevlådan. Man får inte gå på fel sida av tunnan och man måste flytta sin häst i sidled till brevlådan. Hästen som Vilma sitter på är Olivehults Sand.

Här ser vi Otilia Nyberg på Hagrids Monét försöka öppna grinden och därefter rida igenom. Allt utan att släppa taget om snöret (så korna rymmer). En av banans lite svårare moment.

Här ser vi Estrid Prézent som just ridit över bommarna med Exzentrics Nitrogen.

Här ser vi Moflos Fronda ”Frodo” med sin tävlingsryttare Rut Åkerlund. Tyvärr hade vi ingen bild inne på tävlingsbanan. Men vi får ändå se det fina ekipaget som placerade sig på 1:a plats i Junior ridning!

Här ser vi återigen Anna Moliis med Barr. Denna gång flyttades av en regnkappa i stationen ”Flytta föremål”.

Här ser vi Alexandra Myrdal som tog ut MSH Rio på sin första brukstävling. Rio hälsar att han kanske inte är så förtjust i denna tävlingsgren 😉 Flytta föremål och gå förbi läskiga får är inte hans grej. Men i hoppningen och dressyren emellan stationerna glänste han.

Sist men inte minst, kommer lite bilder från våra vinnare!

Catrin Sellerman med Hjälmsättras Fanny, placerade sig på första plats i klassen ”Körning-ponny”. Grattis till en fin runda!

1:a Rut Åkerlund med Moflos Fronda. 2:a Stella Nordangård med Moflos Förgätmigej. Bägge dessa tjejer tävlade i ”Ridning – Junior”. Bra ridet och stort grattis!

1:a Mikaela Myrdal – Dabernon Billie Jean, 2:a Isabelle Hagström – Kharat. Bägge tävlandes i ”Ridning – Senior”. Stort grattis till er båda!

Vill också tacka alla våra jätteduktiga FUNKTIONÄRER och alla BANBYGGARE för era insatser både lördag och söndag. Utan er så skulle inte dagen inte kunna genomföras!! <3

Det här inlägget postades i Resultat 2024. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *